Zwei Jahre Krieg in der Ukraine (NL)

Zwei Jahre nach der Invasion der Ukraine durch Russland scheint eine Kriegsmüdigkeit einzutreten. Die USA und Europa zögern mit der Unterstützung, und es gibt Stimmen, die dafür plädieren, mit Putin zu verhandeln und die Verluste hinzunehmen. Aber gerade jetzt sollten wir die Unterstützung nicht reduzieren, sondern erhöhen.

24. Feb 2024

Laten we niet vergeten dat de Oekraïners niet alleen voor zichzelf vechten, maar dat ze de strijd voeren voor heel Europa. Het minste dat we kunnen doen, is ze alle middelen geven om deze oorlog te winnen en om hun land op te bouwen. Het is onverdragelijk dat er mensen sterven omdat politici vanuit hun leunstoel dralen en twijfelen. Het voorbeeld van Denemarken, dat alle beschikbare munitie ogenblikkelijk aan Oekraïne stuurt, verdient navolging.

Voor wie was gaan denken dat Poetin een redelijke en rationele gesprekspartner is met wie te onderhandelen valt, was de moord op Navalny en de daarop volgende keiharde repressie een harde reminder dat hij een brute, bloeddorstige, genadeloze dictator is met imperiale neigingen. Capitulatie is geen optie.

Dus, na twee jaar oorlog, moet Europa zonder terughoudendheid alle steun geven aan Oekraïne die het nodig heeft, voor zolang als nodig is, en met volledige inachtneming van de Oekraïense territoriale soevereiniteit en het internationaal recht. De toekomst van Oekraïne staat op het spel, maar ook de toekomst van Europa. Het is een strijd van een bloedige dictatuur tegen de vrijheid en de democratie. Het gaat om niets minder dan onze manier van leven, onze waarden. Dan kan er geen seconde sprake van zijn om te verslappen of om een deel weg te onderhandelen. Juist nu het moeilijk is, juist als Europa als waardengemeenschap op de proef wordt gesteld, moeten we alles op alles zetten.

Sophie in 't Veld
Nederlandstalige lijsttrekker Volt België voor de Europese verkiezingen