Volt bietet eine neue Alternative in der politischen Mitte (NL)

PRESSEMITTEILUNG
Die Teilnahme neuer Parteien an den Wahlen im Juni ist für die notwendige demokratische Erneuerung unerlässlich. Sophie in 't Veld, Mitglied des Europäischen Parlaments und Spitzenkandidatin für Volt Belgien, lud die Zuschauer des VRT ein, Volt zu entdecken.

22. Jan 2024

Deelname van nieuwe partijen aan de verkiezingen in juni is noodzakelijk voor de nodige democratische vernieuwing. Sophie in 't Veld, Europarlementslid en lijsttrekker voor Volt België, nodigde VRT-kijkers uit om Volt te ontdekken:

Op de rechter- en linkerflanken in het partijlandschap is het heel erg druk. En je ziet dat het politieke progressieve centrum is uitgehold. Daar willen wij de kiezer een aanbod doen.

Volt is niet dogmatisch links of rechts maar bekijkt wat de maatschappij nodig heeft.

In “De Zevende Dag” op VRT 1 stelde In 't Veld dat de particratie het bastion angstvallig gesloten houdt, terwijl kiezers steeds duidelijker laten zien dat ze niet tevreden zijn over de gevestigde partijen. De vereiste van duizenden steunverklaringen om alleen al een lijst te mogen indienen is echter een hoge drempel voor nieuwe partijen. Bovendien functioneert het digitale platform niet goed. 

Volt België diende een klacht in bij Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, maar die bleef tot op heden onbeantwoord. De hoge kiesdrempels en de exorbitante publieke financiering van zittende partijen dragen verder bij aan een zeer ongelijk speelveld.

“Vivaldi heeft Democratische Vernieuwing in het regeerakkoord opgenomen, maar er drie jaar lang niks mee gedaan,” zegt In ‘t Veld. Volt België wil dat burgers kunnen stemmen voor concrete democratische vernieuwing - en niet een proteststem of blanco stem hoeven uit te brengen, waarbij de stemmen indirect over alle gekozen partijen worden verspreid.

Sophie in 't Veld heeft tientallen jaren ervaring opgedaan in de Europese politiek en woont al dertig jaar in België. Volt België is vernieuwend, Europees en open van hart. Volt weet wat de burgers lokaal beweegt:

We denken aan dingen als ouderenzorg, toegang tot kinderopvang, sociale huisvesting en het verdwijnen van bushaltes. Dat zijn de dingen waar de mensen mee bezig zijn," licht In 't Veld toe bij De Zevende Dag (VRT 1).

EINDE

--

Herbekijk de aflevering van "De Zevende Dag" op VRT 1 via VRT MAX (vanaf 01:17)

Voor pers- en mediavragen kunt u contact opnemen met de Media Officer van Volt Belgium: Bianca Baumler, [email protected].

Teken voor nieuwe politiek

Geef Volt je steunverklaring om deel te nemen aan de verkiezingen in 2024.